+31 610803119
info@internetshopoverzicht.nl

Wijn bestellen in een restaurant: 3 tips

Staat er een chique etentje op de planning? Een vijfgangendiner doe je natuurlijk niet elke dag en kan erg spannend zijn De meeste mensen weten niet precies hoe het zit met de etiquette en formaliteiten tijdens zo’n fancy diner. En dan moet je ook nog eens de juiste wijn bij het eten kiezen. Wijn drinken is geen enkel probleem, maar wijn bestellen aan tafel met verwachtingsvolle tafelgenoten kan toch nog wel lastig zijn.  

Kijken naar jaartallen

Als je wijn gaat bestellen in een chique restaurant adviseren we je om naar de jaartallen van de wijn te kijken. Een jaartal vertelt ons namelijk wanneer de wijn is geoogst. Een witte wijn is op zijn best als deze jong is. Bestel dus geen witte wijn ouder dan twee jaar. Je wilt namelijk dat het verfrissend is. Een rode wijn mag daarentegen wel iets ouder zijn. Kies bijvoorbeeld voor een rode wijn van vijf jaar oud. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Wijnen die wel acht tot 20 jaar oud zijn, maar hier zit dan ook een aardig prijskaartje aan. 

rode wijn

Proeven

Het proeven van wijn doe je niet om de ober te vertellen of deze wel lekker is. Dit doe je om te controleren of de wijn nog wel goed is. Je moet letten op:

  • Oxidatie

Als de wijn is blootgesteld aan te veel zuurstof noemen we dat oxidatie. Te veel zuurstof kan ervoor zorgen dat de wijn naar azijn gaat smaken. 

  • Kurk

Kurk wordt veroorzaakt door een bacterie die op een kurk kan zitten. De wijn krijgt door kurk een sterke muffe geur. De wijn kan nog steeds goed proeven, maar de geur is niet lekker. 

  • Warme wijn

Wijn hoort koud, dat wist je vast al. Wanneer bijvoorbeeld Tokaj wijn wordt blootgesteld aan hoge temperaturen kan het zijn smaak verliezen. 

Drink wat jij lekker vindt

Het allerbelangrijkst is dat jij drinkt wat je lekker vindt. Of dit nu een zoete witte wijn is of een rosé, het is allemaal goed. De keuze tussen wit of rood is vaak de makkelijkste keuze van de avond. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met het gerecht. Witte wijn is minder lekker bij een groot stuk vlees. Doe gerust waar jij je goed bij voelt. Het is namelijk geen pretje als je de hele avond moet doen alsof je de wijn lekker vindt.