Het eerste wat de bakker doet is de juiste hoeveelheid bloem afwegen, daarna wordt de gist erbij gepakt en wordt deze ook afgewogen. Voor de smaak van het brood moet er zout worden toegevoegd aan het beslag, er wordt water bij de zout gedaan en dat wordt gemengd. Hierna wordt er vaak nog wat extra’s toegevoegd aan het beslag om het brood nog lekkerder te maken, maar dit is natuurlijk het geheim van de bakker.
De bloem en de andere ingrediënten worden dan in een grote beslagkom gedaan van een kneedmachine en dan worden de ingrediënten door elkaar gemengd. Daarna wordt de kneedmachine in een van de hoofste standen gezet en word het deeg gekneed tot het rekbaar en elastisch is. Het deeg blijft hierna nog even in de beslagkom zitten om het te laten rusten, dit wordt het voorrijs genoemd. Als het deeg na ongeveer een kwartier goed heeft gerust wordt het verdeelt in kleinere stukken, dit wordt gedaan door een machine. Het gewicht van de eerste stukken deeg wordt gecontroleerd en hier wordt de machine op ingesteld.
Het deeg bereiden
Als alles deegstukken een goed gewicht hebben worden de stukken tot een bol gevormd, dit wordt vaak gewoon met de hand gedaan, maar er kan ook een opbolmachine voor worden gebruikt. Dan gaan de deegbollen ongeveer drie kwartier in een rijskast, hier is de warmte en vochtigheid precies goed om het deeg te laten rijzen, er wordt af en toe gecontroleerd of dit goed gaat. Als het deeg goed is gerezen worden de bollen platgewalst en opgerold, dit doen ze voor het verdelen van de gasbelletjes door het deeg. De deegrollen worden dan in broodblikken gedaan en dan moet het deeg nog een uur rijzen, dit wordt de narijs genoemd. Hierna wordt het deeg in de oven gebakken voor grote broden duurt dit ongeveer 40 minuten en dan is het brood eindelijk klaar om heerlijk opgegeten te worden.
Soorten brood
Er zijn verschillende soorten brood die in Nederland worden gemaakt en verkocht. Zo heb je wit brood, hieronder vallen weer knip wit, casinowit, tijgerwit, ciabatta en er zijn nog andere varianten van wit brood. Bruinbrood wordt gemaakt van tarwemeel, in dit brood zitten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood mag alleen zo genoemd worden als het ook echt helemaal van volkorenmeel is gemaakt, hier zitten veel vitamines en mineralen in. Dan heb je nog speltbrood, dit brood wordt gemaakt van spelt, door de spelt krijgt het brood een wat pittigere smaak. Vaak wordt brood gemaakt van tarwe, maar er worden ook andere soorten graan gebruikt bij het maken van brood, dit zijn bijvoorbeeld rogge en mais.