Het maken van whisky

Deel artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Whisky drinken is nog niet zo moeilijk, maar het maken van whisky is een ingewikkeld proces. Bij dit proces wordt er nog steeds gebruik gemaakt van eeuwenoude technieken en tradities. Whisky bestaat maar uit drie ingrediënten, dit zijn water, gerst en gist. Er worden ook wel eens andere ingrediënten toegevoegd om zo de smaken te variëren, maar deze drie ingrediënten zijn de basis producten die je nodig hebt om whisky te maken. Hieronder vindt je hoe het proces van whisky maken verloopt en wat er allemaal moet gebeuren voordat de whisky goed genoeg is om gedronken te kunnen worden.

Het proces van een single malt whisky

Als eerst vindt het mouten plaats, dit is als ware het de zetmeel die in de gerstekorrel zit om te zetten in oplosbare suikers. De gerst wordt eerst 2 tot 3 dagen geweekt in water, dan wordt het verspreid op een moutvloer. Door de warmte en de vocht begint het ontkiemingsproces en wordt het zetmeel dus omgezet in suikers.

Na het ontkiemingsproces moet de gerst worden gedroogd, dit gebeurd in een oven met hete lucht of vuur. De whisky krijgt door het vuur een licht rokerige smaak. Als er turf wordt gebruikt voor de brandstof van de oven dan krijgt de whisky zelfs een sterke rooksmaak en een geturfd aroma. Als de gerst gedroogd is wordt het gemalen, dit wordt grist genoemd.

Dan vind het mashen plaats, dit heeft nog steeds te maken met het omzetten van zetmeel naar oplosbare suikers. Hierbij wordt de gist gemengd met warm water waardoor het water een deel van de suikers oplost en dit vormt dan een zoete vloeistof. Dit wordt ongeveer 3 tot 4 keer herhaald en iedere keer wordt de temperatuur verhoogd, het duurt in totaal ongeveer 6 uur.

Doordat de gist wordt toegevoegd aan de wort, worden de suikers omgezet in alcohol. Dit heet vergisting en na ongeveer 48 uur heb je een bruine vloeistof wat wash wordt genoemd. Hierna wordt de vloeistof gedestilleerd, hierbij wordt de vloeistof gezuiverd. Als dit is gebeurd blijft er een waterige alcoholoplossing over, dit wordt dan verwarmd in ketels en de alcohol verdampt en wordt opgevangen in condensor waar de damp weer vloeibaar wordt. Nu heb je een alcoholische vloeistof waar ongeveer 21% tot 25% alcohol in zit. Dit wordt nog weer herhaald waardoor er nog meer alcohol in komt.

Na deze handelingen wordt de whisky in speciale vaten gedaan waardoor het nog meer smaak krijgt. En dan vindt de rijping plaats, dit is misschien wel de belangrijkste fase in het hele proces. Tijdens deze rijping krijgt de whisky kleur en hierbij ontstaat ook een groot deel van de smaak. Er zijn verschillende soorten vaten, zo heb je sherry vaten en bourbonvaten. Bij sherryvaten komt er een zoet, fruitig en nootachtige smaak aan de whisky en bij bourbonvaten komen er tonen van vanille en eigen in de whisky.

En dan is de whisky eindelijk goed om gedronken te worden. Hier vind u een groot assortiment aan verschillende soorten whisky’s zoals Bushmills, Cardhu, Four roses, Glenfarclas en nog veel meer bijzondere whisky’s die allemaal op hun eigen manier zijn gemaakt.

Bron: dranktotaal.nl

Gerelateerd nieuws

Online telecom vs. retail

Waarom zouden we nog naar een telefoonwinkel gaan als we online, thuis op ons gemak een telefoon kunnen kopen? Via het internet kunnen wij immers

Online boeken of reisbureau?

Waarom zouden we nog naar een reisbureau gaan als we online, thuis op ons gemak een reis kunnen boeken? Via het internet kunnen wij immers