Een sterke maaltijd
Stel je voor dat je een sterke pikante maaltijd nuttigt. Dan kun je het beste een wijn bestellen waarbij een hoge hoeveelheid residusuiker toegevoegd is. Op deze manier wordt het sterke pikante gevoel afgekoeld en zorgt dit voor een perfecte balans. Vermijd hierbij de wijnen met een hoog alcoholgehalte. Deze maken het namelijk nog intenser.
Vettig eten
Ben je voedsel aan het eten met een hoog vetgehalte, dan is het verstandig om een wijn te kiezen met een hoge zuurgraad. Deze creëren een volle smaak in de mond bij het nuttigen van vet eten. Ook is dit goed in combinatie met rood vlees.
Zout
Voor zout eten geldt eigenlijk hetzelfde als de perfecte combinatie met chocola. Zoet en zout. Deze combinatie zorgt voor het beste van beide, waardoor een fruitige en iets minder zoete afdronk verwacht kan worden.
Geografisch
Vaak is de geografische binding van een wijn ook een groot succes. Wanneer je een Spaans gerecht eet, is het in veel gevallen ook een succes wanneer er een Spaanse wijn wordt geserveerd.
De perfecte wijn
Natuurlijk is er niet zoiets als de perfecte combinatie, aangezien de factor smaak ook een belangrijke speler is. Iedereen geniet op zijn eigen manier van wijn, en bepaalt ook zelf op welke manier zij deze willen nuttigen bij een gerecht. Mocht je toch graag gebruik willen maken van enkele tips, kun je altijd het schema in bovenstaande afbeelding aanhouden.