Onze voorouders deden niet anders dan biologisch eten. Met de komst van de industriële revolutie werd het gebruik van chemische ongediertebestrijding, plantvoeding en gewasbescherming de norm bij het verbouwen van voedsel en grondstoffen. Dit is zeker niet zonder gezondheidsrisico. Het residu van chemische stoffen die bij de gangbare teelt zijn toegestaan zijn veel hoger dan bij de biologische teelt.
Uit onderzoek bleek dat ongeveer 90% van de dagelijkse inname niet komt door uitlaatgassen, maar door het voedsel dat we eten. Absoluut een schokkend percentage. Gelukkig is Nederland vergeleken met de rest van de wereld ook bij de gangbare teelt streng. Een groot aantal chemische middelen zijn verboden voor de commerciële teelt. Toch is het gemakkelijk om dagelijks gifstoffen binnen te krijgen. Dit komt met name door de opstapeling van gifstoffen die een mens door de dag heen binnen krijgt.
De oplossing voor dit probleem ligt gedeeltelijk bij de overheid en telers, maar ook de consument kan kleinschalig verandering brengen. Als genoeg consumenten bijvoorbeeld weigeren weinig te betalen voor gangbaar fruit, zal vanzelf het aanbod van biologisch fruit stijgen, en daarmee de prijs dalen.
In de biologische teelt worden gewassen op een milde manier beschermd tegen ongedierte en onkruid, bijvoorbeeld door insecten in te zetten die schadelijke insecten doden. Of de gewassen te bespuiten met een niet-synthetisch zuur, zoals azijn.
Dierlijke producten die biologisch zijn garanderen vaak betere levensomstandigheden. Zo mag een veehouder zich pas biologisch noemen, als de koeien minimaal 120 dagen per jaar vrijuit in de onbespoten weide lopen. Ook het voer van de koeien moet bestaan uit biologisch voer. De koeien produceren zo dus ook 100% biologische mest, zonder chemische residuen, die worden gebruikt bij het telen van biologische gewassen. Zo is er ook geen behoefte meer aan synthetische kunstmest. Bij scharreldieren werkt het net zo. Betere levensomstandigheden zorgen voor een beter en voedzamer eindproduct, én is beter voor het milieu.